Zandkastelen

zandkasteel
zandkastelen

Zandkastelenprogramma is een preventief programma, de grondlegger is Gary Neuman. Het programma heeft als doel het voorkomen/verminderen van problemen die voortvloeien uit de scheiding, het op gang brengen van de verwerking van de scheiding, het verminderen/voorkomen van miscommunicatie tussen ouders en kinderen.

Tijdens de workshop voor kinderen in de leeftijd van 6-17jaar staat het uiten van gevoelens, het vergroten van het probleemoplossend vermogen, het verkrijgen van inzicht in de scheiding en de huidige werkelijkheid en het herkennen van eigen kracht en kwaliteiten.

Zandkastelen is er voor kinderen vanaf 6 jaar tot en met 17 jaar. Er wordt gewerkt in vier verschillende leeftijdsgroepen. Bij voldoende aanmelding gaat het om een ouderbijeenkomst van 1,5 uur en een workshop voor de kinderen van 3 uur. In het laatste half uur van de workshop zijn er ouders  ook aanwezig.

In de ouderbijeenkomst krijgen ouders informatie over de algemene ontwikkeling van hun kind(eren), wat betekent een scheiding voor kinderen met deze leeftijd en hoe kun je kind hierin ondersteunen en opzet van de workshop.

Vervolgens is er de workshop van 3 uur voor de kinderen. De workshop bestaat uit verschillende onderdelen waarbij kinderen creatief aan de slag gaan maar ook met elkaar in gesprek gaan over de scheiding. Wat in ieder geval aan bod komt in de workshop is:

  • Een scheiding is nooit de schuld van een kind.
  • Ook al woont vader of moeder ergens anders en ziet een kind hem of haar minder of zelfs helemaal niet, het blijft altijd zijn vader of moeder.
  • Ieder mens maakt fouten, ook ouders maken fouten.
  • Ouders blijven van hun kinderen houden.
  • De meeste ouders komen niet weer bij elkaar.

De workshop wordt afgesloten met een presentatie van de kinderen aan de ouders. In de presentatie geven de kinderen in het algemeen aan waar de ouders rekening mee kunnen houden.

Zandkastelen is een evidence based programma waar in Amerika al mee gewerkt wordt sinds 1994.

Kosten

Zandkastelen in een individueel traject  € 65,- per uur

Zandkastelen in een gezin € 150,- per ander half uur