Voor kinderen

door wind gevormde zandsculpturen op duintop

Mijn ouders gaan of zijn gescheidenĀ 

Er verandert best veel als je ouders gaan scheiden. Je woont nu misschien wel in twee huizen en hebt twee slaapkamers. Je ziet je vader of je moeder niet meer elke dag. Je speelgoed is verdeeld over twee huizen. Sommige kinderen zijn zelfs verhuisd en gaan daardoor naar een andere school.

Papa en mama doen misschien anders tegen elkaar. Er zijn ook ouders die nog heel goed met elkaar omgaan. Hoe het ook bij jou gaat, jij kunt hier vragen over hebben of het lastig vinden. Wanneer je nare en verdrietige gebeurtenissen hebt meegemaakt kan of wil je er misschien (liever) niet overpraten; je wilt er niet meer aan denken. Op andere momenten kun je misschien niet stoppen met eraan terug te denken. Soms gebeurt dit als je s avonds in bed ligt of op school.

Spelen, tekenen, schilderen, knutselen of buiten zijn samen met een coach en eventueel met andere kinderen, kan je helpen. Ook zonder er veel over te praten kun je toch laten zien en merken hoe jij je voelt en wat je denkt. Natuurlijk mag je er over vertellen en praten mag maar alleen als jij dat wilt! Wat je ook doet, het is altijd goed. Het belangrijkste is dat jij je prettig voelt en dat jij mag laten zien en horen wat jou bezig houdt.

Zou jij graag een keer met iemand over de scheiding willen hebben? Dat kan altijd. Je ouders kunnen dan contact opnemen met mij.

Wil je dat niet maar nog wel meer over weten, lees dan de tips voor kinderen. Er zijn ook heel veel leuke boeken geschreven, kijk maar eens bij de boekentips