Overgewicht

abstracte structuur op strand

Veel mensen hebben een overgewicht. Vele proberen al jaren allerlei diëten maar in de loop van de tijd komen ze toch weer aan. Om echt iets doen aan het overgewicht werkt Move to Balance volgens een hele andere methode. Hierbij gaat het niet om snel af te vallen maar een verandering de “ way of life ” .

Voeding

Een van de vier elementen is voeding. Als voedingsdeskundige zal ik dan ook samen met u naar uw voedingspatroon kijken. U houdt een week lang een dagboekje bij en aan de hand daarvan gaan we samen bekijken wat anders kan. Om af te vallen kan het niet anders een u een keuze hebt te maken in uw voeding, anders of minder. We gaan niet een streng dieet volgen, zelfs liever niet. Geleidelijk en matig afvallen is het doel.

Voeding is een van elementen in de benadering van Move to Balance, die ondersteunt zal worden door de ander elementen. Wat aandacht krijgt groeit, hoe minder aandacht voeding zal krijgen, hoe meer tijd er over blijft voor andere leuke dingen.

Metaal in balans

Naast voedingsdeskundige ben ik ook coach. Ik werk vanuit een systemische-, oplossingsgericht- en NLP benadering. In deze gesprekken gaan we het hebben over wat betekent eten voor u, waar staat het voor, wat zijn uw kwaliteiten enz. Dat u overgewicht komt door te veel eten of van de verkeerde producten, dat zal ook voor u helder zijn. Daaraan alleen iets doen is niet genoeg. Het is het gedrag. Waarom u dat doet, daar gaan we het over hebben.

Een verhaal uit de praktijk:

Een vrouw, 40 jaar heeft een overgewicht. Ze volgt een dieet, via een diëtiste en viel de eerste weken flink af maar na deze weken stopte dit afvallen. Ze bleef stabiel of ze kwam zelfs aan. In de gesprek als runningtherapeut met deze mevrouw bleek dat ze veel doet voor anderen, zowel privé als in haar werk. Daardoor is ” geven en nemen” zoals die voort komt uit de NLP niet meer in balans. Eten staat voor deze mevrouw als nemen.

Ademhaling

Veel mensen ademen op een verkeerde manier en zijn op een bepaald moment verkeerd gaan ademhalen. Als je snel ademhaalt gaat de zuurstof – koolstof verhouding uit balans. Dat heeft allemaal gevolgen voor in je lichaam. Voor mensen met een overwicht betekent dit dat ze veel zitten in een glucose verbranding ipv de vetverbranding. Door anders te leren ademhalen gaat u meer gebruik maken van vetverbranding en zelfs dus als u op de bank zit bent u dan bezig met afvallen.

Om inzichtelijk te krijgen op welke manier u ademhaalt, maak ik gebruik van de Energy Control methode.

Bewegen

Aan de Energy Control methode gaan we ook aan de slag met bewegen. Een trainingsschema gemaakt op uw hartslag. We kunnen gaan fietsen, wandelen of zelfs gaan hardlopen. Bewegen is nodig om af te vallen maar ook zeker voor uw gezondheid en conditie. U maakt meer spieren aan, die zullen meer gaan verbruiken. U verbruikt meer energie. Door op de juiste hartslag te trainen, maakt u gebruik van de juiste verbranding.

Afvallen is dus in mijn praktijk niet een onderdeel maar alles bij elkaar. Voeding, psychisch in balans, ademhaling en beweging.