Burn out

ochtendlucht met golvende wolkenstructuur  

Burn out staat voor opgebrand zijn. Klachten die zoal bij een burn out horen zijn; concentratie problemen, angsten en paniek aanvallen, snel geïrriteerd zijn, wantrouwen, nergens zin in hebben, slapeloosheid, pijn in spieren, nek- en schouderklachten, vermoeidheid, maag- en darmklachten, hoge hartslag en bloeddruk.

Er zijn vele manieren om aan de slag te gaan met een burn out. In mijn praktijk maak ik gebruik van de Energy Control methode; bewegen en anders ademhalen met coaching gesprekken en voedingsadviezen.

Ademhaling

Mensen met een burn out halen anders adem of zijn op een bepaald moment anders gaan ademen. De ademfrequentie is hoog en daarmee ook de hartslag en ze halen hoog adem. Hierdoor is de koolstof-zuurstof verhouding in de war is geraakt. Hoe dit kan en wat er daardoor gebeurd gaan we het hebben over in de therapie.

Bewegen

Als runningtherapeut loop ik hard met mensen die willen leren hardlopen, hun conditie willen verbeteren maar ook met mensen met een burn out. Runningtherapie is het gebruiken van hardlopen om de psychische conditie verbeteren. Door het bewegen gaan mensen zich beter voelen, worden sterker, krijgen meer conditie, komen buiten, slapen beter en kunnen na het sporten trots zijn op hun behaalde prestaties.

Voor iemand met een burn out is het juist goed om te blijven bewegen. Door te bewegen te ontspannen. De spanning en de daarbij horende hoge hartslag, die iemand dagelijks voelt in zijn lijf is niet passend bij het werken aan een bureau of televisie kijkend op de bank. Deze is wel passend als hij gaat sporten. Door het bewegen, het liefst hardlopen, brengen je het lijf terug in balans en daarna brengen we het lijf terug in rust.

Metaal in balans

Naast Energy Control trainer, runningtherapeut, ben ik ook (gezins)coach en familiemediator. Ik werk vanuit een systemische, oplossing en NLP gerichte benadering. In de gesprekken tijdens het hardlopen, kunnen we samen kijken naar wat betekent de burn out voor u,  zelfbeeld, zelfvertrouwen, verwachtingen van je zelf en anderen, draagkracht en draaglast, doelen stellen en grenzen hiervan te bewaken.

Voeding

Iemand met burn out heeft goed te zorgen voor zijn lijf. Als voedingsdeskundige kunnen we samen onderzoeken waaruit uw voeding tot nu toe bestaat en op welke manier kunt u uw lijf door een goede voeding ondersteunen. Soms houdt bepaald voedingspatroon zelf de burn out in stand.

Vanuit mijn praktijk ga ik met mensen aan de slag met burn out door psychisch in balans te komen, ademhaling in rust te brengen, een goede voeding en energiek te voelen door te gaan bewegen.